La darrera promoció d'habitatge protegit a La Floresta, exemple de com no ha de funcionar PROMUSA

El passat 23 d’abril es va fer el sorteig entre els sol·licitants dels pisos de venda que l’empresa pública PROMUSA construirà a la Floresta. Davant d’aquest fet, des de la CUP Sant Cugat fem la següent valoració:

¾  Com ja hem expressat diverses vegades al Consell d’Administració de Promusa, no creiem que en la situació en què ens trobem tingui sentit que se segueixi apostant per l'habitatge de venda en comptes de l’habitatge de lloguer. La promoció d’aquest pisos contradiu la lògica de la demanda actual centrada en l’habitatge de lloguer i de lloguer social. Atenent que hi ha més de 2000 pisos buits a Sant Cugat no creiem que la promoció, ni tan sols la construcció, sigui convenient, coherent i necessària. Hem de buscar fórmules, i aquí l’Oficina Local d’Habitatge hi té molt a dir, per actuar damunt l’estoc de l’habitatge buit i en desús que hi ha a la ciutat.

¾  Davant de la demanda d’habitatge de lloguer Ens trobem, però, amb la paradoxa que des de PROMUSA no només no hi ha previsió en els propers 2 anys (fins al 2015) de treure al mercat cap promoció d’habitatge protegit de lloguer, si no que s’estan impulsant promocions de venda com ara els pisos que es volen fer a la Floresta. Davant d’això pensem que caldria replantejar-se quina és la funció i la finalitat de PROMUSA en la nostra ciutat.

¾  La falta de finançament no pot ser l’excusa per no apostar per l’habitatge de lloguer. Entenem que s’ha de treballar per trobar les fórmules necessàries que permetin obtenir el finançament necessari per tal que PROMUSA pugui oferir pisos de lloguer de diferents règims (gent gran, joves i general), i aquesta hauria de ser la seva prioritat principal. Paral·lelament caldria també treballar per trobar diferents fórmules que garanteixin l’accés a un habitatge digne, ja sia a través del lloguer social protegit, de cooperatives d’habitatge, de la masoveria urbana, etc.

¾  Tal com han fet palès els veïns i veïnes de la Floresta, tant en Ple Municipal com en el Consell de Barri, en la promoció actual no s’ha tingut en compte la idiosincràsia de la zona ni se n’ha informat degudament als seus habitants. La tipologia d’aquests habitatges significa un canvi de paradigma en relació al seu entorn, a tocar del Parc de Collserola, un entorn prou malmès que demana d’actuacions més aviat encaminades a la seva conservació i millora. La construcció d'aquesta promoció significa la destrucció d'una zona de bosc i d'un centenar d'arbres. Cal apuntar que l'Associació el Mussol ja va demanar que es preservessin les alzines centenàries que hi ha a la zona degut al seu alt valor mediambiental.

¾  Tenint en compte el preu dels habitatges, no tenim clar quin estudi públic s’ha fet al respecte ni a qui van adreçats. Un preu que oscil·larà entre 150.000€ i 190.000€ implica que l’accés a aquestes vivendes sigui restrictiu i perdi el sentit d’habitatge protegit. Aquests preus, basats en estudis fets el 2004, que no preveien per tant la situació econòmica actual, no disten gens de preus que s’ofereixen actualment al mercat immobiliari no protegit. Cal apuntar que per aquests motius municipis propers com Barcelona comencen a tenir nombroses vivendes protegides sense ocupar. Aquesta realitat hauria de fer replantejar l’actuació prevista a la Floresta i, com hem apuntat abans, caldria repensar el model actual de PROMUSA ja que la promoció d’habitatge protegit com s’està fent perd tot el sentit.

¾  Atenent la situació que ens trobem, ens refermem en la nostra posició de demanar que s’aturi la construcció de nous pisos i que es treballi per trobar fórmules per ocupar l’estoc de pisos buits que hi ha a la ciutat. En aquest sentit, urgeix un cens actualitzat de tot l’habitatge buit i en desús del nostre municipi per començar a reglamentar i potenciar una veritable borsa de lloguer i lloguer social amb tots aquests pisos.

¾  Pels motius exposats, i davant dels dubtes raonables que ens suscita aquesta nova promoció de venda d’habitatge protegit a la Floresta, demanem aturar qualsevol construcció de nova obra i qualsevol tipus d’actuació al respecte. Així mateix, emplacem a tots els agents implicats a iniciar un debat al voltant de la necessitat o no de continuar construint pisos de venda i a tenir en compte la urgent necessitat de promocionar el lloguer i especialment el lloguer social.

 

CUP Sant Cugat, 26 d’abril de 2013