La CUP Sant Cugat demanarà al Ple Municipal refermar el suport al model cooperatiu

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL CUP-PA PER LA RETIRADA DEL PROJECTE DE LLEI DE COOPERATIVES DE LA GENERALITAT I EN SUPORT AL COOPERATIVISME CATALÀ

ATÈS que el ple municipal de març de 2012 va aprovar, a proposta de la CUP, amb els vots favorables de CiU, PSC, ICV-EUiA i l'abstenció del PP una moció per impulsar el cooperativisme a la ciutat, que contemplava la col·laboració amb les empreses cooperatives i es comprometia a donar suport a les activitats de promoció del cooperativisme, així com millorar i ampliar els recursos a l'abast de l'Ajuntament per tal de donar a conèixer la fórmula cooperativa.

ATÈS que des de llavors, des de l'Ajuntament s'han dut a terme accions en aquest sentit, com el Concurs d'Emprenedoria Social i Cooperativa, per fomentar la creació de llocs de treball a través del cooperativisme, mostrant el seu compromís amb els acords presos.

ATÈS que en el període més sever de la crisi econòmica, l'empresa cooperativa ha demostrat una major resistència a la crisi, perdent un 33% de llocs de treball menys que el conjunt de l'economia catalana. Un model d'empresa que ha demostrat funcionar correctament i que, per tant, cal preservar.

ATÈS que les cooperatives són empreses sostenibles, basades en principis i propietat dels seus integrants, que la gestionen pel benefici mutu dels seus membres, de les persones usuàries i del seu entorn. Empreses democràtiques que promouen l’ocupació estable i de qualitat, la responsabilitat social, l’arrelament al territori i la màxima implicació en el desenvolupament econòmic i social de totes les persones, incloent també els col·lectius més desafavorits.

ATÈS que a mitjans 2014 el Govern de la Generalitat va aprovar el projecte de llei de cooperatives de Catalunya, argumentant que cal buscar un marc jurídic flexible que les faci més competitives.  Un projecte de llei que parteix de dues premisses errònies. En primer lloc, en el context de crisi actual, amb prop d'una quarta part de la població a l'atur, milers d'empreses que han hagut de tancar, amb un retrocés important pel que fa a condicions laborals, salarials i els drets associats a l'ocupació, etc, en comptes d'atacar el problema ataca una de les solucions: la cooperativa. I, en segon lloc, perquè associa el creixement de les cooperatives a qüestions d'organització interna d'aquestes.

ATÈS que el projecte de llei aprovat té l'oposició de gran part del sector cooperatiu, que veu en la reforma un perill i una alteració dels valors intrínsecs al model cooperatiu, desfigurant-ne els principis de gestió democràtica: permetent que els vots d'uns socis valguin més que altres alterant el principi d'un vot per persona, restringint la llibertat de federació associativa, jerarquitzant-ne el funcionament, reduint a 2 el mínim de socis (anul·lant la naturalesa associativa de la cooperativa, com més col·lectiva millor), introduint l'administrador únic per les cooperatives de menys de 10 socis (el 80% de les cooperatives del país), donant drets a socis que només aporten capital i no participen de l'activitat cooperativa, o amb tocs masclistes com  penalitzar els socis en excedència, penalitzant les tasques de cura i reproducció i trencant la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, etc. Una reforma que des del sector s'anomena “descooperativa”, i que introdueix lògiques de mercat i mercantilitza les cooperatives.

ATÈS que el que fa créixer les cooperatives és la intercooperació, la transformació del mercat i la creació del mercat social, i que, per tant, el que hauria de cercar la llei és fomentar dinàmiques d'interconnexió entre el treball cooperatiu, els consum conscient i organitzat i les finances ètiques, etc. Una llei que posi en valor el capital humà de les cooperatives en front el model mercantilista de la proposta actual.

És per tot això que, des del grup municipal del la CUP Sant Cugat, demanem al Ple Municipal l'adopció dels següents acords:

PRIMER, Refermar el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat al model cooperatiu, així com la necessitat de preservar-lo i fomentar-lo des de l'administració local.

SEGON, Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya la retirada del projecte de llei de cooperatives, amb l'objectiu de començar de nou l'elaboració d'una llei que sorgeixi del debat i la participació de totes les cooperatives i que, sense alterar els principis bàsics del model cooperatiu, doni resposta a les necessitats actuals de les cooperatives.